Jelenlegi hely

Irányok

Saját napelemes rendszerünket kiegészítettük egy mérésadatgyűjtő rendszerrel. Monitorozzuk a külső hőmérsékletet, a különböző lejtésű modulok hőmérsékleteit, valamint a betáplált energiát, teljesítményt. A mérési eredményekből létrehozott grafikonok tanulmányozásával számtalan ismeretre, tapasztalatra tehetünk szert. Feltett szándékunk ezen rendszer sorozatgyártása, és forgalmazása. Legnagyobb előnye az egyszerűsége és kedvező árfekvése.

Fűtés célzattal, 2010-ben telepítettünk 6db magas hatásfokú, inverteres Split klímát. Elő és utószezonban ezek segítségével biztosítjuk a ház fűtését. Használatukkal minden évben 1 berendezés árát spóroljuk meg. 2016 telét követően megtérült beruházásunk, és megkezdte a nyereséget hozó üzemet. Szeretünk spórolni és kísérletezni, ezért fűtésrendszerünket kiegészítettük egy további, levegő-víz inverteres hőszivattyúval. A szerkezet Split típusú, tehát két részből áll, egy kültéri és egy beltéri egységből. Az olcsóbb hőenergia a kondenzációs kazánunk visszatérőjébe sorosan kötött lemezes hőcserélőn keresztül jut fűtésrendszerünkbe. A vezérlés jelenleg buta, a hőszivattyút is a szoba termosztát kapcsolgatja. Ennek ellenére már most jelentős költségmegtakarítást eredményez használata. Folyamatban van egy komplex vezérlő tervezése-építése, mely lekezeli a különböző fűtéseszközöket. A komplex vezérlő fő célja, hogy a lehető legoptimálisabb üzemállapotokat, kombinációkat választja a költségminimalizálást szem előtt tartva. A vezérlő hatáskörét a későbbiekben szeretnénk kiterjeszteni a szellőztetés, és minden energiával kapcsolatos rendszer lekezelésére. A végcél a teljes ingatlan komplex vezérlése, monitorozása.

A saját napelemes rendszerünk moduljai a tető tagoltsága miatt két különböző lejtésű tetőszegmensen helyezkednek el. Első körben ideiglenesen 18 modult helyeztünk el 3 stringben (sorosan kötött napelem modulok egysége). 12db modul 48°-os, 6db pedig 35°-os lejtésű volt. Ezek összekötése egyszerű volt, párhuzamosítani kellett kötnünk a 3 stringet. Sajnos hátránya is volt, a kis elemszámú stringek következtében alacsony feszültség adódott, így az inverter rosszabb hatásfokkal üzemelt. Hamarosan bővítettük a rendszert. A bővítést követően 17db modul 48°-os, 6db pedig 35°-os lejtésű lett. A modulok összekötése ez esetben szinte lehetetlen. A megoldást a feszültségszorzó jelentette, mely biztosítja a különböző stringek összeférhetőségét. A rendszerünkben jelenleg 4 string van, melyekből kettő feszültségét feszültségszorzók emelik meg. A két 8 modulos string közvetlenül a DC sínre van kötve, ezek biztosítják a bázist. A maradék 17. modult, valamint a 35°-os lejtésű 6 modulos stringet 1-1 feszültségszorzón keresztül kötjük a DC sínre. Így biztosítva van az inverter magasabb bemeneti feszültsége, és a feszültségek közös szintre hozása mellett.

2011 óta fejlesztünk egy különleges szünetmentes tápegységet, a VersaUPS-t. A VersaUPS képes együttműködni a hálózattal is (pl. hálózatra táplálni), valamint számtalan speciális funkcióval látjuk el. Talán az egyik legfontosabb, hogy képes a napelemek (vagy más energiatermelő berendezés) által termelt és a kimenetére táplált energia kezelése (azaz sziget üzemben a kimenetére kötött általános hálózatra tápláló napelemes inverterek villanyával képes akkut tölteni). Önmagában megvalósítja az összes elképzelhető feladatot, és villamos energiamanagementet.

A folyamatosan bővülő fejlesztési és termék portfóliónkról weboldalunkon folyamatos tájékoztatást adunk. Közzétesszük a leendő fejlesztéseinket, azok állapotait, teszteredményeit, végül bekerülési költségeiket.

kulcsszavak: zöld zöldvillany napelem napelemes inverter solar keywords: zöld zöldvillany napelem napelemes inverter solar

© Zöldvillany Kft. - Minden jog fenntartva